由XL到 S碼的準新娘_5個月減26磅

好多人問除咗產後媽媽,我會唔會幫其他人瘦身,答案當然係"可以"啦!

不經不覺,我同準新娘 Jennifer 5個月嘅瘦身歷程黎到尾聲,由第一次見面, 我見到你有好多問號 (你問我, 你係咪問好多問題,那是理所當然吧,減磅期間會有好多疑惑,作為您嘅營養師,我嘅其中一個重要任務就係"解答問題")~

感謝 Jennifer 嘅信任,你話你唔信自己係"細碼",但憑著經驗,我一開始就知道你減完會係"細碼", 從一開始,我嘅目標已經好明確,就係協助你成功瘦身,做個健康靚靚新娘~ 😘

那天你給我看你試婚紗同晚裝嘅相,我真係好感動,因為真係好好好靚呀!(我仲學到新嘢!原來韓式婚紗又靚、又高貴、仲可以加配件變幾個款!)

戰績: 5個月減咗26.2磅 (由148.7減至122.5磅), 脂肪由35.4%減至24.8%)  😊

f0f14496-c604-43fc-8ac5-6308693d2bf3.jpg

9f5ab8ef-0e01-4267-bf4e-3a35bf3605fa.jpg

a7bba2e2-9d49-41d3-aa79-e3686e8ae704.jpg

多謝Jennifer的分享:

改變飲食可健康瘦身
由XL到 S碼的準新娘

我是將在今年年底結婚的準新娘,為可以以最佳的狀態迎接大日子,我希望減磅。 可是,我只有8個月時間準備,愛吃但少做運動的我苦無對策下,幸好有同事介紹我去見營養師Katrina。

初次見面,Katrina了解我BMI、飲食習慣、健康狀況後,她為我度身訂造營養餐單。我除了跟隨餐單進食,而且戒掉喜愛的零食雪糕。

透過每星期與Katrina會面,我學到不同的營養知識,扭轉過往錯誤的飲食觀念。例如,當工作繁忙,食無定時,我便吃幾塊麵包充飢作午餐。原來這是錯誤的,因為麵包沒有帶來飽肚感,反而我下一餐會吃更多,更易肥胖。另外,我是「食肉獸」、無肉不歡。餐廳餐牌上顯示的8安士牛排,原來已超出每餐肉的份量。

漸漸地,我意識到You are what you eat的道理。吃下去肚子的是可以選擇的。對我來就,有效的減肥方法,不是一次性的,而是從根本做起,改變不良的飲食習慣才是不二法門。

喜出望外的是,透過均衡飲食,我在5個月內減去26磅體重,脂肪比例及BMI回復健康水平。近日在服裝店,本身XL身型的我更能穿著細碼的上衣哩:p
想減肥的準新娘,可以找Katrina幫手, 她教的方法是有效和容易實行的。

我想透過這裡,解答很多朋友的常見問題。
1.減肥有什麼心得呢?
告訴你的減肥大計給身邊的人吧!
他們初期會觀察你的決心,甚至引誘你食零食。當你減磅見效時,他們繼而為你打氣。適當的壓力是推動自己減肥哦!

2.要買維他命或營養奶嗎?
不需要。營養師Katrina提供的餐單都是街市、超市、餐廳隨手可得的食物。

3.你減肥是否靠不進食?不用做運動?
我不是以挨餓的方法。我每日進食三餐,還有可以吃小食。看來很簡單哩!靠飲食真可達至減磅。現我加入適當的運動,希望保持到體重。

jennifer

~查詢 /預約 (可致電 /Whatsapp : 5533-1058 )~

<<食得飽, 不捱餓, 無產品銷售, 亦無額外收費>>

**更多會員分享>>  請按此

營養師 Katrina

  • 美國註冊營養師 兼 美國兒科專科營養師Katrina2
  • 美國體重管理教練
  • 美國肯塔基大學營養及飲食治療碩士
  • 香港中文大學食品及營養科學學士
  • 歷任港安醫院臨床營養師、美國 St Joseph Hospital (聖約瑟醫院) 臨床營養師
  • 美國營養師學協會會員
  • 美國營養學會 (執業兒科營養) 會員
  • 美國海外營養協會會員
  • 香港兒科學會 (Associate Member)
  • 香港過敏協會 (會員)
  • 香港執業營養師公會會員
  • 香港公開大學客席講師
  • 煤氣烹飪中心客席導師

《蘋果日報》: 拆解食極唔飽成因 餐餐無纖維係元凶 (17/05/2016) 

 


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s