Yandy靚女_5個月減30磅

㊗大家38婦女節快樂🌈🌸 Happy International Women’s Day💕 終於等到我嘅得力小助手 Yandy 嘅分享喇!!! 上星期佢同我分享佢行山嘅靚相, wow, 小妮子終於ready, 可以做我嘅代言人喇! (我望住D相, 都真係好滿意  哈哈哈, 我非常滿意我嘅作品 (讚佢又讚下自己叻叻先). 見到今日嘅Yandy, 識健康地「揀飲擇食」, 又鍾意去行下山, 又成日幫我搵瘦身都可以食嘅零食, 仲成日行街買新衫, 我真係老懷安慰 (好吧, 我只係姐姐級架咋)

自我感覺良好 #身型靚晒 #靚靚 #珍惜青春 #開心住瘦 #我們相遇是緣份 #可以食零食 #體重管理 #EmpowerWomen #WomenPower

** 感謝Yandy無私嘅分享, 同大家分享佢未減前嘅相

戰績: 5個月減咗30.8磅 (由165減至134.2磅), 脂肪由40%減至31%)  

我要正式同「虎背」byebye喇!!!!
(疫情期間,多咗行山,腰同 patpat 都 firm D)

多謝Yandy的分享:

畢業到工作嗰四年(未認識Katrina前)足足肥左30磅,嗰四年時間淨係覺得自己好肥,但無諗過要行動減呢件事,縱使身邊朋友話我「哇,你肥左好多喎」,聽完得過且過就算,縱使對住塊鏡都覺得無野咁,2016年遇到Katrina,評估完磅數同脂肪比例爆哂,個刻都係聽完,重左最多咪食少啲野,心諗點都會瘦到少少,以為會有成效,但原來都係無的😂 Katrina 叫我每日都要上磅磅下,唔想面對既關係,我都係無磅……. (雖然我日日番工都會見到 Katrina, 不過佢又唔會迫我一定要減嘅……)

到2018年9月,當見到自己脂肪比例去到40% (係, 我其實係公司都會偷偷磅下重架)!!! 同埋見到減完成功既客客減完好靚靚,個一刻我即刻諗,如果我減到咁瘦唔知會係點呢? 😂 個一下既動力突然好強,忍唔住同Katrina講我想減肥呢個計劃,Katrina好支持我,仲叫我要俾心機。雖然個心已經起動左要減肥,但我真係太鐘意食野,都會擔心無野食或者食唔飽呢個問題,個人又唔鐘意旭,真係會瘦到咩。

決定左都唔到我擔心咁多,就正式開始我呢個減肥計劃,每星期見Katrina (認真傾減肥嘅時間),再到最可怕既磅重時間,但當一星期見一次再見到個磅數有下降,食得飽又唔覺得肚餓,個種開心既心情令我難以形容,令我更加有動力再努力啲減落去,減緊既途中,突然同朋友傾起減肥,決心一齊去做運動,有朋友陪一星期2次運動,脂肪比率減得好快,養成咗每朝都磅重的習慣。

經歷左5個月減磅之旅,值得開心既事係由以前要著XL,而家可以著到M,買到岩我SIZE既短褲/裙,買到好多靚衫,由以前想買牛仔褲,次次試完總係有種著到好肥既感覺,而家竟然買到M碼,呢種開心既心情真係難以去形容出黎,而家行步路都輕鬆左,唔會行到一半停左係到嗌好攰要休息下先。有時見番好耐無見既朋友都會問起我:「搞咩呀你,瘦左咁多既」。多謝你地 =) 我係健康地瘦架!!!!!

雖然叫左我2年我先肯開始我既減肥大計 =) 好感謝Katrina對我不離不棄,有你同身邊朋友既鼓勵同支持,令我無放棄仲繼續堅持落去~我仲未達成終極目標,待續……

~查詢 /預約 (可致電 /Whatsapp : 5533-1058 )~

美國註冊營養師 兼 美國兒科專科營養師

美國體重管理教練

美國肯塔基大學營養及飲食治療碩士

香港中文大學食品及營養科學學士

歷任港安醫院臨床營養師、美國 St Joseph Hospital (聖約瑟醫院) 臨床營養師

美國營養師學協會會員     

美國營養學會 (執業兒科營養) 會員

美國海外營養協會會員

香港兒科學會 (Associate Member)     

香港過敏協會 (會員)

香港執業營養師公會會員

香港公開大學客席講師

煤氣烹飪中心客席導

**更多會員分享>>  請按此

《蘋果日報》:  拆解食極唔飽成因 餐餐無纖維係元凶 (17/05/2016) 

                             


發表迴響